ایمیل مارکتینگ چیست؟
چرا باوجود تلگرام و اینستاگرام شرکتهای بزرگ ایران مثل دیجیکالا، تخفیفان و نت برگ و … هنوز از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند؟
چرا با اینکه آمار باز شدن و خواندن ایمیل کاهشیافته است هنوز از ایمیل مارکتینگ استفاده میشود؟
آیا هنوز جزء روشهای با بازگشت سرمایه مثبت محسوب میشود؟
برای کسبوکارهای کوچک هم بازدهی دارد یا مخصوص کسبوکارهای بزرگ میباشد؟
اگر شما هم مثل ما با این سؤالات روبهرو هستید پس پیشنهاد میکنم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) چیست؟

ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) چیست؟
یکی از روشهای بازاریابی مستقیم محسوب میشود و جزئی مهمی از بازاریابی درونگرا و کمپینهای بازاریابی میباشد.
به ارسال محتوا از طریق ایمیل به مخاطبان هدف کسبوکار بهقصد اهداف مختلف مانند اعتمادسازی، افزایش فروش و برندینگ، ایمیل مارکتینگ میگویند.
ایمیل مارکتینگ بعد از بهینهسازی موتورهای جستجو در رتبه دوم تأثیرگذارترین ابزار بازاریابی اینترنتی قرار میگیرد.
تاریخچه ایمیل مارکتینگ

تاریخچه ایمیل مارکتینگ
اولین سرویس ارسال و دریافت ایمیل، هاتمیل (Hotmail) نام داشت که در سال ۱۹۹۶ حدود سال ۱۳۷۴ شمسی رونمایی شد و یک سال بعد این سرویس توسط بیل گیتس و شرکت ماکروسافت خریداری شد و نام سرویس در حال حاضر Outlook اوتلوک است.
بعد از مدتی افراد سودجو از ایمیل مارکتینگ برای اسپم مارکتینگ استفاده میکردند که درنهایت در سال ۲۰۰۳ حدود سال ۱۳۸۱ قانون Can Spam برای جلوگیری و کاهش ایمیلهای اسپم معرفی شد.
اهداف اصلی ایمیل مارکتینگ

اهداف اصلی ایمیل مارکتینگ
- اهداف ایمیل مارکتینگ میتواند بسیار گوناگون باشد که برخی از آنها بهصورت خلاصه میگویم.
- اطلاعرسانی از خدمات جدید و محصولات جدید کسبوکارمان.
- ارتباط با مشتریان سابق که قبل از ما خرید کردند یا قبلاً به سایت یا فروشگاه فیزیکی ما سرزدهاند.
- بازگرداندن به سایت کاربرانی که برای دریافت اطلاعاتی باارزش اطلاعات تماس خود را به ما دادند.
- وفاداری برای مشتریان قدیمی.
میتوانیم انواع ایمیلهای ارسالی را به سه قسمت دستهبندی کنیم.
ایمیلهایی که شامل اطلاعات باارزش، ارسال پیام تبلیغاتی و ترکیب اطلاعات و تبلیغات هستند که سومی جز بهترین نوع ایمیل برای ایمیل مارکتینگ میباشد.
آیا ایمیل مارکتینگ مرده است؟

آیا ایمیل مارکتینگ مرده است؟
اگر فکر میکنید که بازاریابی ایمیلی مرده است سخت در اشتباه هستید در حال حاضر بزرگترین کمپانیها جهان از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند و یکی از فرصتهایی که کسبوکارهای چابک بهترین استفاده را از آن میبرند ایمیل مارکتینگ است که بهعنوان یکی از روشهای با بازدهی بالای دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود.
پس چرا برخی میگویند ایمیل مارکتینگ مرده است.
با یک مثال کامل این موضوع رو بررسی میکنیم زمانی که نخستین بار ارسال پیامک با موبایل در کشورمان رایج شد رو به یاد دارید.
آن زمان هر پیامکی به موبایلمان ارسال میشد ذوق میکردیم.
و تکتک پیامها رو میخواندیم حتی برای زنگ پیامک افراد مختلف از موزیکهای مختلف استفاده میکردیم، یادتان است؟
ولی بهمرور مردم عادت کردند و خیلیها پیامک تبلیغاتی رو بستند و بعضیها حتی پیامکها را چک نمیکنند.
ولی آیا واقعاً ارسال پیامک موبایلی مرده است؟ خیر.
فقط نسبت بهروزهای نخست کمتر شده است.
مشابه همین اتفاق برای ایمیل و ایمیل مارکتینگ هم افتاده است زمانی که برای اولین بار ایمیل میساختیم کلی اشتیاق داشتیم که ایمیل داریم و تکتک ایمیلها خوانده میشد ولی الآن نسبت به آن زمان نرخ باز شدن و خواندن ایمیل کمتر شده است.
ولی همین تعداد اندکی که ایمیل روباز میکنند همانهایی هستند که از خدمات و محصولات ما استفاده میکنند و به دیگران هم پیشنهاد میکنند.
چرا ایمیل مارکتینگ بازگشت سرمایه مثبت دارد؟

چرا ایمیل مارکتینگ مثبت دارد؟
۳ تا از مهمترین دلایلی که ایمیل مارکتینگ برای کسبوکار ما مفید را برایتان میگویم
سنجههای قابلاندازهگیری: در پلتفرمهای ارسال ایمیل مارکتینگ کلی سنجه وجود دارد که با استفاده از آنها متوجه میشویم که عملیات بازاریابی ما درست اجراشده است و میتوان پیام را بهینهتر کرد تا نرخ باز کردن یا کلیک کردن رو افزایش دهیم.
هزینه ارزان: نسبت به روشهای بازاریابی هزینه مادی و انسانی بسیار کمی دارد زیرا هزینهای بسیار کم میتوان پلتفرم را اجاره کرد و بازمان نسبتاً کم برای تبلیغ نویسی و آماده کردن محتوا ایمیل برای ایمیل مارکتینگ است. یک ویژگی منحصربهفرد ایمیل مارکتینگ، اتوماتیک کردن ارسال پیام است که میتوان هرروز با کلی از مشتریان در ارتباط بود و پیام خود را خیلی ارزانتر نسبت به روشهای دیگر به مشتریان و بازار هدف خود برسانید.
سرعت: نسبت به روشهای آفلاین سرعت بسیار بالایی دارد و میتوان در زمان کوتاهی پیام خود را به گوش مشتریان خود برسانید
معایب ایمیل مارکتینگ

معایب ایمیل مارکتینگ
ممکن است بعضی افراد ایمیل خود را پیوسته چک نکنند و بعضی افراد ایمیل خود را اشتباه وارد کنند، البته روشهایی وجود دارد که جلوی مورد دوم گرفته شود.
بااینحال در دنیا جز دومین روش مؤثر بعد از بهینهسازی موتورهای جستجو هست چون نسبت هزینهها و اجرای ایمیل مارکتینگ نسبت روشهای آفلاین بازگشت سرمایه بهمراتب بیشتری دارد و در دنیای واقعی هم هیچ روشی وجود ندارد که ۱۰۰٪ مخاطبان را درگیر و سپس همه مخاطبین اقدام به خرید کنند.
چطور میتوانید در ایمیل مارکتینگ موفقتر عمل کنیم؟

چطور میتوانید در ایمیل مارکتینگ موفقتر عمل کنیم؟
خلاقیت: هرزمانی که فرصت بکری پیدا میشود بهمرور تمام رقیبان از این فرصت مطلع میشود پس ما باید با خلاقیت در نوع محتوا، نوع ارائه و … سعی کنیم توجه مخاطب را به خودمان جلب کنیم.
پیام محتوا: قبل از ارسال ایمیلها ابتدا باید هدف از ارسال ایمیل مشخص شود که برای معرفی محصول است یا پیشنهاد ویژه، برای خرید محصول است، آیا در این ایمیل بهخوبی توانستهام مخاطب را قانع کنم که عملی که من میخواهم را انجام دهد.
دعوت به اقدام: همانطور که گفته شد هر ایمیلی برای هدفی خاص ارسال میشود و باید مستقیم و غیرمستقیم چندین بار هدف ما در ایمیل تکرار شود تا به هدف نهاییمان برسیم.
زمانبندی: زمان ارسال ایمیل برای مخاطبان متفاوت است و با توجه به پرسنا و رفتار مخاطب باید تست شود و بهترین زمان برای ارسال ایمیل بهمرورزمان با تستهای زیاد پیدا میشود تا فرآیند ایمیل مارکتینگ ما موفقتر عمل کند.
شخصیسازی و تفکیک مخاطبین: برخلاف رسانههای فضای آفلاین که محتوا مشخص میشود و به تمام مخاطبین نشان داده میشود ما در ایمیل مارکتینگ میتوانیم مخاطبانمان را دستهبندی کنیم یعنی مخاطبان بالقوه را از مشتریان جدا میکنیم و برای هر دسته از مخاطبان پیام اختصاصی آن دسته را ارسال کنیم.
صفحه فرود: وقتیکه تمام مراحل را طی کردیم و درنهایت ایمیل ارسال شد منتظر انجام اقدام مخاطب هستیم که هدفی که داریم مثلاً اگر خرید محصول است به صفحه محصول اگر خواندن مقاله است به صفحه مقاله و اگر در زمان برگزاری کمپین هستیم به صفحات فرود که از قبل طراحی کردیم باید هدایت کنیم.
۷ ایده برای استفاده بیشتر از ایمیل مارکتینگ

7 ایده برای استفاده بیشتر از ایمیل مارکتینگ
- میتوان قبل از جشنها و سالگردها ایمیل فرستاد و عکسهای جشنهای گذشته را ارسال کرد و مخاطبان را به جشن امسال دعوت کرد.
- زمانی که خدمات و محصولاتمان در جشنواره تخفیف قرار میگیرد و میخواهیم به مشتریان و مخاطبان بالقوه اطلاعرسانی کنیم که با کد تخفیف از خدمات و محصولات استفاده کنند.
- زمانی که آدرس دفتر عوض میشود یا خدمات و محصولات جدید اضافه میشود به مخاطبان توضیحات کافی را میدهیم.
- زمانی که محتوای جذاب و جدیدی در سایت یا اینستاگرام خود گذاشتهاید دعوت میکنید که مطالب را بخوانند.
- زمانی که مهلت پرداخت مشتری میرسد با ایمیل زمان را یادآوری میکنید.
- زمانی که قصد دارید در نمایشگاه حضور پیدا کنید از چند هفته قبل اطلاعرسانی میکنید و مخاطبان خود را دعوت به بازدید از نمایشگاه میکنیم.
- و هرزمانی که میخواهید با مخاطبان خود در ارتباط باشید تا خبری را به اطلاعشان برسانید میتوانید از این رسانه بهعنوان تریبون استفاده کنید.
چطور باید ایمیل مارکتینگ رو شروع کنم؟

چطور باید ایمیل مارکتینگ رو شروع کنم؟
خب ما تا اینجا کلی راجب ایمیل مارکتینگ توضیح دادیم ولی خب از کجا باید ایمیل جمع کنیم که بعد برای مخاطبان ایمیل ارسال کنیم؟
برای شروع ایمیل مارکتینگ باید حتماً ایمیلها را خودمان جمع کرده باشیم.
۳ راه مرسوم برای جمعکردن ایمیل عبارتاند:
- شبکههای اجتماعی
- تبلیغات اینترنتی
- سایت
با استفاده از بهینهسازی موتورهای جستجو مخاطب هدف را به داخل سایت هدایت میکنیم و به بهانههای مختلف مثل دریافت هدیه رایگان،کوپن تخفیف یا کاتالوگ ایمیل مخاطب را میگیریم و بهتر است بعد از دریافت ایمیل، هدیه را در ایمیل که شخص ارسال کنیم تا شخص مجبور شود ایمیل واقعی خود را وارد کند.
بهتر است موقع دریافت ایمیل بگوییم که برایشان ایمیل ارسال میکنیم و حتی تعداد ایمیل در هفته را هم اعلام کنیم و حتماً در ایمیلها گزینه لغو عضویت قرار داشته باشد و موقع دریافت ایمیل به این موضوع اشارهکنیم تا شخص با خیال راحت ایمیل را به ما بدهد.
از روشهای دیگر برای دریافت ایمیل میشد به خبرنامه، عضویت درسایت، خرید از سایت، ایمیل مشتریان آفلاین و … اشاره کرد.
خب ما تا اینجا روشهای اصولی برای جمعآوری ایمیل رو گفتم.
ولی متأسفانه بعضیها میخواهند با زرنگبازی و بدون هزینه و زمان این مسیر رو طی کنند و میروند سراغ اسپمرها ازشون بانک ایمیل میگیرند و با خیال خودشان برای یکمیلیون ایمیل فعال ایرانی ایمیل ارسال میکنند و درواقع با ایمیل اسپمشان شروع اسپمینگ میکنند.
با جرات میتوانم بگم شاید ۹۰٪ ایمیلها فعال نیستند و ما حتی آمار دقیق نداریم که آیا این پیام ما به دست یکمیلیون نفر ایرانی رسیده یا شاید دست ۱۰۰ نفر رسیده است و مهمتر آیا این ۱۰۰ نفر مخاطب ما هستند
شما تصور کن خدمات شما مخصوص آقایان هست و این ایمیل برای خانمها ارسال بشود.
با فرض اینکه تمام این موارد درست باشد که احتمالاً ۰٪ هست ولی اگر هم ارسال شود آیا برای مخاطبان کسبوکار شما ارسالشده است؟ خیر
و با این کار خودمان برند خودمان را نابود میکنیم.
امیدوارم که توانسته باشیم مسیر درست رو براتان بهخوبی نشان بدم.
نتیجهگیری

نتیجهگیری ایمیل مارکتینگ
پس بهطور خلاصه، باید از مخاطبان سایت خودمان ایمیل جمعآوری کنیم و برایشان ایمیل ارسال کنیم و اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده میکنیم توصیه میکنم از پلاگین mymail استفاده کنید اگر از جوملا استفاده میکنید از پلاگین acymailing استفاده کنید و اگر از cms های اختصاصی استفاده میکنید باید به گروه برنامهنویسی یا شرکت طراح درخواست بدید تا این اپشن را برای شما پیادهسازی کنند.
ولی پیشنهاد من که در مشاورههای خصوصی برای مشتریانمان به آنها میگویم چون این افزونهها از فضای هاست شما استفاده میکنند پیشنهاد من به شما استفاده از نرمافزارهای تحت وب هست که البته رایگان نیستند ولی برای شروع کار و تعدادی کم ایمیل رایگان هستند و بعدها با افزایش تعداد لیست ایمیلتان این سرویسها را ارتقا دهید و از نسخه پولی استفاده کنید.
از بهترین نرمافزارهای تحت وب میتوان به icontact, aweber, mailerlite, mailchimp, getresponse اشاره کرد که باز پیشنهاد شخصی من mailerlite هست که با زبان فارسی سازگار هست و ۱۰۰۰ نفر اول رایگان هست.
امیدوارم که این مقاله توانسته باشد به شما در بحث ایمیل مارکتینگ کمک کرده باشد.
سؤالات خودتان رو بهصورت کامنت در زیر همین پست بنویسید تا در اولین فرصت پاسخ سؤالتان را دریافت کنید.
سلام مرسی از مطلب شما درباره ایمیل مارکتینگ
اطلاعات مفید و جامعی بود ، ممنون?